Home / Рецепти / Лесна рецепта: Как се прави полезен ябълков оцет?

Лесна рецепта: Как се прави полезен ябълков оцет?

Как да си приготвим домашен ябълков оцет?

Ябълковият оцет е домашно лекарство с най-различни приложения.

Активира обмяната на веществата, балсам за дихателните пътища, средство срещу простудни заболявания, стимулира кръвоснабдяването и укрепва хидролипидния защитен слой на кожата.

Много е лесно да си приготвите сами хубав ябълков оцет.

Измийте ябълките и изцедете сока им в сокоизстисквачка или преса за сок.

Сипете сока и част от останалите семки и парченца от кора в съд за ферментация.

Добавете малко вода и суха мая.

Затворете съда с воден затвор за тиха ферментация (специален уред) и оставете сока да престои минимум 4 седмици.

По този начин се получава ябълково вино.

Когато виното е готово, добавете оцетна гъба (купува се от специализирани магазини, от биопроизводители или просто от познати).

ябълков оцет

Как се прави ябълков оцет?

Покрийте съда с ленена кърпа и го оставете още около 2 месеца.

По повърхността ще се образуват слузести жилки.

Те не влошават качеството, а напротив.

Опитвайте оцета от време на време.

Когато вкусът му е станал добър, го прелейте в шишета.

Оцетната гъба може да се използва многократно.

Снимка: Pixabay.com

3 comments

  1. Глупости ! Ябълков оцет не се прави така ! Каква гъба, какви пет лева ?! РЕЦЕПТАТА : 3 кг ябълки – измити и почистени да няма червясало ,настъргани на ренде с корите и семките , се слагат в бутилка от 10 л и се заливат с 5 л топла вода, в която са разтворени 800 гр захар. Оставят се на топло с отворена капачка и всеки ден се разклаща хубаво да се разбърква, до като оцетът стане: от начало материалът се вдига като шапка и като преври пада на дъното , а готовият оцет се издига на горе – кагато хубаво се отдели и избистри – вече е готов. Това е изпитана и най-добра рецепта – без никакви консерванти, мая и др. подобни. По желание може да се източи оцетът и да се налее втора доза – захарта се увеличава с 50 гр/л.

  2. Ние нарязахме ябълките на дребни парчета ,след като ги измихме 2кг.Сложихме 300гр захар и наляхме вода.Сложихме и 3 с.л. домашен ябълков оцет за мая.Така е по-сигурно че ще стане.Разбъркваме всеки ден с дървена лъжица.

  3. аз си правя ябълков оцет и имам Гъбата,получи ми се тази година,апропо…захарта също е Консервант…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*