Home / Рецепти / Ислим кебап – ето я оригигиналната рецепта за тази вкусотия!

Ислим кебап – ето я оригигиналната рецепта за тази вкусотия!

Ислим кебап или „кюфте в патладжан“ – ето как се приготвя

Ако сте били на екскурзия в съседна Турция, може би сте пробвали Ислим кебап.

Ислим кебап

Ислим кебап

Дори и да не сте, няма проблем – пред вас е оригиналната рецепта за тази вкусотия!

Ето от какви продукти имате нужда, за да си приготвите Ислим кебап:

1 кг и 500 г дълги патладжани

500 г кайма

1 яйце

1 филия хляб

1 глава кромид

2-3 скилидки чесън

сол и млян черен пипер на вкус

4-5 с. л. олио

3-4 дребни домата

4-5 зелени чушки

За соса:

2-3 домата

2 с. л. олио

1/2 ч. ч. вода

сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Нарежете патладжаните по дължина на тънки ленти.

Сложете ги в подсолена вода, за да изтече горчивата течност.

2. В купа смесете каймата, яйцето, запечения и смлян на трохи хляб, ситно нарязаните кромид и чесън и овкусете сместа със сол и пипер.

3. Оформете малки кюфтенца и ги изпържете или изпечете във фурна.

Запържете отредените и подсушени ленти патладжан в олиото, докато омекнат.

4. В дълбока чашка сложете на кръст по 2 ленти патладжани, а в средата разположете по 1 кюфте.

Обърнете чашката върху намаслена тава.

Продължете така с останалите ленти патладжан и кюфтенца.

5. Върху всеки от получените кебапи сложете по резен домат и чушка и закрепете с клечка за зъби.

Изпечете във фурна, загрята до 200 градуса.

6. Пригответе доматения сос от настърганите и запържени в олиото домати, водата и солта.

Извадете кебапа от фурната и полейте всяка порция с доматения сос.

Снимка: Youtube

Във видеото можете да видите как се оформя Ислим кебап.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*