Home / Красота / Блестяща и копринена коса – ето как можем да я имаме!

Блестяща и копринена коса – ето как можем да я имаме!

Коя жена не би искала блестяща, копринена, жизнена коса? С нужната плътност и гъвкавост? С днешните продукти няма нужда от много време, за да постигнем желания ефект.

Сухата коса изисква специална грижа

Ако косата ви е матова и шумяща под пръстите ви при положение, че не я боядисвате и подлагате на оформяне със сешоар, значи тя е суха по природа. Обикновено й липсва гъвкавост, но това не означава, че не е здрава. Себумът е в малко количество, поради което горният пласт на косъма се лющи и е порест, а това му пречи да изпълнява защитните си функции. Косата губи естествената си хидратация, външните замърсители и ултравиолетовите лъчи я поразяват по-силно. Появява се спешна нужда от подхранване. Използвайте биошампоани, които поддържат липидния слой на косъма. Ще ги разпознаете по съставките им – растителни масла, церамиди, хиалуронова киселина. Балсамите подхранват допълнително косъма. Оставете го да действа в продължение на 2-3 минути (но не повече) и след това го изплакнете, пише сп. „Здравен журнал“. Нанасяйте маска без

коса

И вие можете да имате здрава и блестяща коса

измиване върху краищата, за да е по-лесно разресването.

Придайте хубава форма на буклите

Ако обичате буклите и имате късмета косата Ви да е естествено чуплива, ви остава само да й придадете хубава форма. За да не заприлича прическата ви на захарен памук поради безразборна пухкавост, използвайте хидратиращи и подхранващи продукти. Такива са балсамите за суха коса. След изсушаване на измитата коса използвайте растително био масло по дължината и върховете на космите – то предпазва от влагата, която неизбежно води до къдравост.

Съществуват и кремове за хубава форма на чупливата коса, които можете да използвате всекидневно, като ги нанасяте по краищата на подсушената коса.

По-дълготраен нюанс

Специалните маски и шампоани за боядисани коси са специфични продукти, предназначени да задържат цвета в първоначалния му нюанс колкото може по-дълго.

Те са леко киселинни, благодарение на което възстановяват естествения pH на косъма, а това е от полза за здравината му. Освен това те съдържат вещества, които поддържат интензивността на цвета, както и филтри срещу ултравиолетовите лъчи. В състава им са включени и антиоксиданти, които също помагат на цвета да не избледнява. Аминокиселините и витамините пък имат хидратиращи свойства.

Съвет на специалиста: когато използвате балсам или маска, бъдете по-настоятелни по краищата на космите – втривайте внимателно продукта, за да може да проникне в дълбочината на фибрите.

Интензивна хидратация за къдравата коса

Основният проблем на този тип коса е липсата на блясък. Можете да го постигнете със специални хидратиращи шампоани и балсами, които освен това подхранват липидния слой на косъма. Използвайте растителен восък, като го нанасяте по дължината на космите. Неговата плътна текстура играе ролята на предпазващ пласт. За разлика от маслата и прекалено леките кремове, които попиват веднага в „ожаднялата“ коса, восъкът се задържа и по повърхността – на това се дължи защитният му ефект.

Да запазим цвета на боядисаната коса

За да бъде цветът на косата искрящ от светлина и дълбоки нюанси, е нужно да се спазват правилата на боядисването. Днешните бои съдържат по-малко вредни оксиданти и имат по-ниско съдържание на алкализиращи агенти, което ни спестява цъфтящите краища и помага за по-добро фиксиране на пигментите. Но колкото и да е щадяща боята, самият процес има последствия за косъма, тъй като променя химическия му състав. Специалистите настояват, че домашните грижи след боядисването са много важни, за да се запази цветът свеж и блестящ.

Репигментиращи продукти

Те станаха неизменна част от доброто поддържане на цвета и действат като грим за косата. Принципът им се състои в покриване на космите с пигменти, с които цветът се съживява между две боядисвания. Използвайте емулсии под формата на плътен крем, които са по-богати на хидратиращи агенти от шампоаните.

Съвет на специалиста: започнете да използвате репигментиращ продукт след втората седмица от боядисването, когато цветът започва да избледнява при миенето на косата. Оставете го да действа 5-10 минути и не го прилагайте по-често от един път седмично.

Грижа за изтощената коса

Прекалено честото боядисване, както и сушенето със силна топла струя въздух, влошава качеството на косата. Големият риск от това е, че косъмът започва да усвоява не така добре боята. Освен това краищата „цъфтят“, загубва се блясъкът. Космите стават чупливи и матови, защото е повреден кератинът.

Когато щетите върху него са големи, косата се девитализира и се налага да се полагат специални грижи за „съживяването“ й.

Продуктите, които действат като лекарство за косата, имат реструктуриращ ефект благодарение на съставки като церамиди и пептиди, аминокиселини, флорални масла и др. Те са много лесни за употреба. Най-ефикасни сред тях са серумите за изтощена коса.

Правилен календар

Тайната на хубавия цвят е в правилната дистанция между две боядисвания, която трябва да е не по-кратка от 4-6 седмици. Това спестява на фризьора риска боята да попадне върху вече боядисана коса. Изрусяване и светли кичури се правят два пъти в годината с междинно освежаване на три месеца. Ако се чака повече, се налага да се използват по-силни продукти и да се продължава времето за действието на активните вещества, което не е благоприятно за структурата на косъма.

Практични съвети

Използвайте термо-протектори – тези продукти защитават косъма от действието на топлината, отделяна от сешоара или пресата за коса. По дължината на космите те образуват защитен слой.

При сушене със сешоар завършвайте със студена струя, за да фиксирате по-добре резултата. След това оставете косата да изстине и когато вече е студена, я оформете с пръсти.

Изправяйте косата си на температура 80-150 градуса, ако тя е много фина, 150-170 градуса, ако е нормална, и 170-200 градуса, ако е къдрава с дебел косъм.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*