Home / Любопитно / 5 неща, които трябва да знаете, ако имате куче

5 неща, които трябва да знаете, ако имате куче

Опадането на козината, омазняването й, сърбежите – това често е всекидневието на вашия любимец, независимо от това, че е в добро здраве. Ето как можете да му помогнете!

1. Правилно хранене

Много често загубата на косми и лошото качество на козината се дължат на нездравословното хранене на кучето. Крокетите и консервите трябва да съдържат първокласни и балансирани съставки – протеини, фибри, липиди, витамини.

Някои кучета са чувствителни към определени продукти, които предизвикват у тях сърбежи, например протеините на говеждото месо. В такъв случай ветеринарят ще препоръча специална хипоалергична храна.

2. Редовно четкане

Честотата на четкането зависи от козината на вашето куче – ако тя е дълга, четкането трябва да е всекидневно, ако е къса – може да се прави веднъж седмично, дори веднъж месечно.

3. Умерено миене

Дългата козина се мие с кучешки шампоан всеки месец, късата – два-три пъти в годината. Шампоан се употребява само когато това се окаже необходимо. Прекалено честото миене може да раздразни кожата, в отговор на което тя започва да kuchetaпроизвежда повече себум, козината става мазна и мирише лошо.

4. Борба с паразитите

За да предпазите кучето от бълхите и кърлежите, всеки месец поставяйте върху кожата му противопаразитно средство. Тези паразити го съпътстват през цялата година с изключение на зимните месеци. Бълхите често предизвикват алергични реакции, които се изразяват в сърбежи и кожни проблеми, пише сп. „Здравен журнал“.

5. Хранителни добавки

Ако въпреки добрите грижи, кучето ви продължава да страда от проблеми с козината и кожата, приемът на някои хранителни добавки може да се окаже много полезен. Те се предлагат под формата на капсули или пък влизат в състава на специални храни. Обикновено съдържат есенциални мастни киселини, антиоксиданти и витамини. Продават се в аптеките и специализираните магазини за животни.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*